[text]

Bo grønt i Sverige

Sverige er ét stort natur-vidunder. Det lyder voldsomt, men er det sandt? Ja, for bare tænk på nordlyset oppe i Abisko nationalpark. Eller ”hummersafari” i skærgården i Bohuslän på den svenske vestkyst (og ja, man får lov at spise dem bagefter). Eller oplevelsen ved at drive i sneglefart ned af Klarälven i Värmland på en ægte tømmerflåde.

Ja, Sverige er ét stort natur-vidunder! Og I kan hjælpe med at bevare det på den måde ved at vælge at bo grønt, når I besøger Sverige.

  • Nature’s Best arrangement Brunkulla Gård, Jämtland

Nature’s Best arrangement Brunkulla Gård, Jämtland

Bo grønt

At ”bo grønt” betyder, at hoteller, vandrehjem og pensionater har kvalificeret sig til det nordiske øko-mærke, det officielle fælles nordiske øko-mærke, også kendt som ”Svane-mærket”. Som initiativtagerne bag mærket selv siger: ”Ved at købe Svane-mærkede produkter bidrager du til et mere bæredygtigt forbrug, et bedre klima og i sidste instans til et bæredygtigt samfund”.

Der er lidt over 250 Svane-mærkede hoteller og vandrehjem i Sverige, spredt ud over de 3 store byer, Stockholm, Gøteborg og Malmø, og de forskellige regioner og len. Kik også efter hoteller, vandrehjem og pensionater, der er mærket med KRAV, EU Blomsten og Den Grønne Nøgle.

Vandrehjem

STF (den daglige forkortelse for Svenska Turistföreningen) driver ca. 400 vandrehjem, hoteller, fjeldstationer og fjeldhytter i Sverige. STF er fuldstændig uafhængig; det er en folkelig bevægelse med 300.000 medlemmer, der bare holder rigtigt meget af den vilde og vidunderlige natur i Sverige. Hold udkig efter de mange muligheder for at bo hos STF; de er alle mærket med Svane-mærket, KRAV, EU Blomsten eller Den Grønne Nøgle.

Nature’s Best

Hvis I vil nyde de svenske landskaber fra deres allerbedste side, skal I holde udkig efter Nature’s Best logoet. Det er Sveriges første officielle nationale kvalitetsmærke for øko-turisme aktiviteter og ophold, og det er creme de la creme blandt øko-turisme i den store svenske natur. Hvad med f.eks. at bo nogle dage i en isoleret skovhytte på naturstedet Urnatur, eller få en oplevelse med Nordlys og genuin svensk gastronomi på STF Turiststation i Abisko? Eller måske en eventyrlig oplevelse i ”vildmarken-lige-udenfor-storbyen” med Stockholm Adventures? Hvis I vil ha’ et rustikt ophold på Sveriges mest primitive hotel (det kalder de sig selv), skulle I prøve et uciviliseret ophold i STFs Kolarbyn øko-hytter, lytte til de hylende ulve og være med til at spore en elg.

Og så glemte vi næsten Træhotellet. Det er helt ægte og helt unikt – og det er bygget oppe i trætoppene.

Nyd Sverige ansvarsfuldt – og bo grønt!

Læs mere (på engelsk) om grønne ferier i Sverige på Green Holidays

Reklamer:

A part of the official gateway to Sweden