[text]

Det grønne Malmø

Hvis I besøgte Malmø i slutningen af 1980’erne, så havde I sikkert fornemmet den chokbølge, der ramte byen, da tusinder af værftsarbejdere og ansatte hos underleverandører blev arbejdsløse, da byens navnkundige Kockums skibsværft lukkede. Skyerne med fortvivlelse og økonomisk tilbagegang hang tungt over Skånes største by i de år.

Andre byer havde sikkert givet op, men ikke Malmø. Den samlede sig, rystede støvet af sig og rejste sig med fornyet kraft. Resultatet er blevet en levende, succesfuld og attraktivt beliggende storby, hvor man ikke bare snakker om det, men virkelig gør noget ved sagen, når det drejer sig om bæredygtighed og miljøet.

Ta’ en tur til Malmø og se, hvordan jeres by måske kommer til at se ud i en ikke så fjerntliggende fremtid.

  • Western harbour in Malmö
  • Locally and organic vegetables at Rötter in Malmö
  • Möllevångstorget in Malmö
  • Pildammsparken in Malmö
  • Restaurant Salt & Brygga in Malmö
  • Ribersborgs beach in Malmö
  • Fair Trade Coffee at Café Barista in Malmö
  • Malmö

Western harbour in Malmö

Det er forbløffende, hvad etableringen af et nyt universitet, tiltrækning af nye virksomheder og etablering af den nye Øresundsregion, inklusiv broen til Danmark, har kunnet gøre ved Malmø.

Men Malmø har gjort det – og mere til. Og tilmed bæredygtigt.

Er Malmø virkelig så bæredygtig?

Ja! Da den nedlagte industri blev Malmøs skæbne, begyndte byen at bygge sin nye fremtid ude i Västra Hamnen. Det tidligere stærkt forurenede industrikvarter, hvor bl.a. det gamle Kockums skibsværft lå, er nu helt og fuldt blevet genskabt som et attraktivt beboelses- og forretningskvarter, der forsynes med 100 % lokalt produceret vedvarende energi, har lavenergi huse og bygninger, og levende grønne tage. Hvis der er noget i Malmø, der symboliserer byens forvandling til et moderne bæredygtigt bysamfund, så er det Västra Hamnen. I kan opleve hele området og andre af byens bæredygtige seværdigheder på en – i sig selv bæredygtig – cykeltur. Malmø er en fantastisk by at cykle i; den er fald som en pandekage, meget kompakt og koncentreret, og så har den over 420 km. cykelsti, som I kan glæde jer over. I kan se her, hvor I kan leje cykler i byen – eller I kan tage jeres egne med i Øresundstoget – eller studere Malmøs Grønne Kort nærmere. Den bedste måde at opleve Malmø på er naturligvis til fods, på cykel eller med byens storartede offentlige trafiksystem.

Det bæredygtige og miljøvenlige Västra Hamnen kvarter ligger lige ud til det smukke Øresund. Kvarteret har sin egen charmerende havnepromenade, hvor det vælter med restauranter, caféer og trendy butikker. De lokale indbyggere snupper ofte en dukkert i Øresunds forfriskende vand; I er velkomne til også at hoppe i!

Kvarterets højdepunkt, bogstaveligt talt faktisk, er den 190 meter og 54 etagers høje snoede bygning, der meget passende kaldes ”Turning Torso”. Det er en beboelsesejendom, så med mindre man kender nogle af beboerne, kan man ikke komme indenfor. Det er en skam, for udsigten mod Københavns skyline ude vest på må være forbløffende.

Grønne tage og Fair Trade

I Augustenborg Ecocity, ca. 1 km. fra centrum, kan I se verdens største taghaver. Og hva’ så, spørger I måske? Tilbage i slutningen af 1990’erne var Augustenborg beboelseskvarteret nedslidt, og beboerne flyttede væk. Bystyret i Malmø tog en økologisk tilgang til udfordringerne med byfornyelsen, anlagde 10.000 m2 grøn vegetation på tagene for at afhjælpe et alvorligt og gentagende problem med oversvømmelse, anlagde store grønne områder og forbedrede bygningernes energieffektivitet og adgangen til genbrugsfaciliteter. Ud over at være blevet en model for bæredygtig byfornyelse, er Augustenborg blevet et meget populært kvarter at besøge. Dertil kommer, at beboerne er overordentligt glade for projekterne, der medvirkede til, at deres boliger blev renoverede – og dermed bæredygtigt.

Malmø var Sveriges første Fairtrade by, der indebærer, at byen advokerer for og stimulerer kontinuerlige forbedringer i levevilkår, arbejdsforhold og betaling af etniske fødevareproducenter. Som en delvis udløber af dette har Malmø en voksende mængde af fair trade restauranter, cafeer, tøj- og modebutikker, design- og møbelforretninger og andre butikker med fair trade produkter.

Ta’ over til Malmø og oplev en storby, der har rystet sin industrielle fortid af sig, og nu kæmper målrettet for en bæredygtig fremtid. Byen tilbyder også masser af kulturelle attraktioner, storslåede parker og grønne områder, et stort udvalg af gode spisesteder og fantastiske indkøbsmuligheder. Så der er masser af gode grunde til at tage til Malmø.

Hvis I vil vide mere om det bæredygtige Malmø, kan I læse mere på Malmø Kommunes officielle hjemmeside her.

Reklamer:

A part of the official gateway to Sweden