[text]

Sverige er et overflødighedshorn af unik natur

Den er overalt – og der er nok af den! Den svenske natur. Oppe nord på med ødemark, brusende elve, høje alpine fjeldtoppe og sletterne i Lapland, det bølgende landbrugsland og de endeløse strande nede syd på, Østsverige med den lange kyst og de magiske skærgårdsområder og det vestlige Sverige med både strande, skærgård og de store søer. Selv i Sveriges største byer, Stockholm, Gøteborg og Malmø kan man opleve den uspolerede svenske natur bogstaveligt talt lige uden for døren.

  • Kosterhavets National park in Bohuslän
  • Stenshuvud National Park in Skåne
  • Sarek in Swedish Lapland
  • Bovallstrand Marina in West Sweden
  • Huvudskär islet, Stockholm archipelago

Kosterhavets National park in Bohuslän

Udvalgte smørhuller – i det store overflødighedshorn

Det enorme Nordsverige

Stort set alting i Lapland, helt oppe nord på, bør stå på ”Natur vi bare skal nå at opleve” listen; her er to ideer, der kun kan give appetit på mere!
Det er første at opleve – med munden vidtåben i stum begejstring! – nordlyset fra Abisko fjeldstation i Abisko nationalpark fra november til april. Og det andet er oplevelse af stilhed, fuldstændig stilhed i Sarek nationalpark, også i Lapland. Sarek omfatter 2.000 km2 med høje bjergtinder, dybe dale og brusende elve. Og ikke andet! I er alene, faktisk helt alene, ude i vildmarken, og det anbefales, at I har erfaring med sådan et terræn, før I giver jer i kast med Sarek.

Det bløde Sydsverige

Nede i Sydsverige er landskabet blødere og rundere, men det svenske grundfjeld stikker benhårdt frem alle vegne, lige bortset fra det allersydligst Skåne. Prøv f.eks. at opleve de over 100 meter høje klippefremspring ud i Østersøen i Stenshuvud nationalpark. Det ligner et hoved i sten! Fra klipperne har I et imponerende kik udover Hanö Bugten og Østersøen med udsigt til både Bornholm og Blekinges skærgård mod nordøst. Inde bag ved venter frodig skov, idylliske marker, enge og moser. Her kæmper kulturlandskabet med naturen, men forgæves! Sydsverige lokker med havet mod både øst, syd og vest, oplevelsesrige udflugter og sjælefred i det bløde landskab. Og så de lange hvide sandstrande, Sveriges bedste, der indbyder til en dukkert i havet.

Østsverige og enestående skærgårdsoplevelser

De imponerende skærgårdsområder i Østsverige, fra den grønne skærgård nede i Blekinge til øhavet oppe i bunden af Den Botniske Bugt, kan sagtens opleves fra Stockholm; hovedstaden har faktisk sin helt egen skærgård. Ta’ f.eks. skærgårdsbådene på en solskinsdag indefra Strömkajen foran Grand Hotel, Nybrokajen eller Stadshuskajen udenfor.

Vidunderlige Vestsverige

Det helt store hit, i hvert fald natur-hit, i Vestsverige er den storslåede skærgårdskyst i Bohuslän. Skærgården fra Gøteborg og op til den norske grænse er blevet verdensberømt for de delikate skaldyr: Østers, hummer og rejer, der spiller en central rolle i det lige så verdensberømte ”vestsvenske køkken”. Besøg f.eks. det gamle maleriske fiskerleje Grebbestad, hvor I bl.a. kan komme med ud på østers-safari med lokale fiskerbåde, og siden nyde den tilberedte fangst på Everts Sjöbod, et gammelt restaureret bådehus fra det tidlige 19. tal. 

I Bohuslän kan I også opleve en ganske særlig slags vild natur i Sveriges første marine nationalpark, Kosterhavets nationalpark, der dækker havet og skærgården rundt om de bilfrie Koster-øer, hvis unikke kystline med hvide stande, klippeøer og Sveriges eneste koralrev er landet yderste forpost mod vest. Fra Gøteborg sejler der små rutebåde ud til mange af øerne i den vestsvenske skærgård.

Kan vi tillade os at bruge naturen overalt?

Ja, det kan i rent faktisk. Den svenske Allemandsret (Allemansrätten) giver, som navnet beretter, alle lov til at bevæge sig stille og roligt rundt i naturen og landskabet i Sverige, så længe man efterlader den i samme stand, som man fandt den i – og selvfølgelig respekterer privatlivets fred.

Så der er absolut grund til at tage et par solide sko eller støvler, rygsækken, termokanden og madpakken med, og så bare drage ud og opleve naturen i Sverige. Der er nok af den!

Reklamer:

A part of the official gateway to Sweden