Naturen i Sverige

 • Bovallstrand Marina on the West Coast
  Bovallstrand Marina on the West Coast

  © Mark Harris/imagebank.sweden.se

 • Ecovillage Naturbyn in Värmland
  Ecovillage Naturbyn in Värmland

  © Jacque de Villiers/imagebank.sweden.se

 • The Northern lights in Swedish Lapland
  The Northern lights in Swedish Lapland

  © Fredrik Broman/imagebank.sweden.se

[text]

Pladser

Vidste I, at Sverige er et af de største og mindst befolkede lande i Europa? Eller at Lapland er den sidste ægte ødemark, der er tilbage i Europa? Eller at der udenfor Sveriges lange kystlinje er titusinde af øer? Med Sveriges store net af nationalparker, nationale og regionale vandreruter og vandrehjem kan I nå ud i selv de fjerneste egne af landet. 

Med toget kan I nå ud til rigtigt mange store naturoplevelser i Sverige. Vil I f.eks. opleve den storslåede natur i Sveriges "outback", kan I overveje at tage på en af 9 forskellige ”Tog + Hotel” rejser med   Inlandsbanan de ca. 1.300 km. fra Kirstinehamn i Värmland til Gällivare i Lapland.

For alle, der elsker at opleve naturen og dyrelivet helt tæt på, er det sydlige Sverige en oplagt destination. Ikke alene er afstanden fra Danmark ganske kort; Sydsverige har også noget af Sveriges mest indbydende og varierede natur.

"Kontrasterne og variationen i den svenske natur kan være overraskende, og de er altid imponerende. "

Her er alt fra åbne vidder, nåle- og løvskove til storslåede kyststrækninger, klipper og højtliggende udsigtspunkter. Sydsveriges skiftende landskaber har et rigt og varieret dyreliv, og tilbyder også gode muligheder for lystfiskere (husk fisketegn!) eller for bl.a. at se ørne og elge, hvis man er heldig. Elgen kaldes i Sverige for ”Skovens Konge”, og et møde med en elg er altid en oplevelse og et imponerende syn.

Spændende aktiviteter

I skal ikke ret langt ind i Sydsverige, før landskabet bliver kuperet og bakket – og før grundfjeldet begynder at stikke frem. Klipperne på Kullen og på skærgårdskysten i f.eks. Blekinge er helt anderledes og tiltrækkende for danskere. De store åer, elvene og de mange søer lokker desuden aktive naturelskere og lystfiskerne.

Fra løvskoven til fjeldene

Sveriges fantastiske natur ligger klar til at blive udforsket, og vil helt sikkert byde på imponerende overraskelser og oplevelser. De opdyrkede og åbne områder, som umiddelbart møder én ved ankomsten i Skåne, afløses snart af skov - først løvskoven og siden de store sammenhængende nåleskove.

På Gotland i Østersøen rejser dramatiske kalkstensklipper sig fra havet, mens skærgårdenes hundredvis af ubeboede øer ved Stockholm og Gøteborg på vestkysten indbyder til svømning, fredfyldte sejlture og camping-hygge om sommeren.

Rejser man nordpå – forbi de store søer i det centrale Sverige – finder man endnu flere søer, samt brusende elve og enorme nåle- og birketræsskove. Efterhånden bliver der længere og længere mellem de små landsbyer og spor af civilisation, mens naturen helt tager over. Landskabet bliver stadigt mere dramatisk, storslået og barskt, mens frodige bakker gradvist afløses af fjeldene. Endelig, hvis I når så langt som til polarcirklen, vil I opdage, at nu er kreaturerne blevet afløst af rensdyr.

Farm holiday at Larsbo gård in Hälsingland

Bondegårdsferie i Sverige

Hold ferien på en rigtig bondegård i Sverige, og ta’ turen ud over markerne, hør fuglene synge og mærk den rene landluft i lungerne.

Nassa, Storskäret, Stockholm archipelago

Den svenske skærgårde

Stockholms skærgård. Skærgården på den svenske vestkyst. Har I hørt om dem? De svenske skærgårdsområder er sande oaser af perfekt naturlig fred og ro; det fuldkomne sted til at slappe af og opleve en helt anden side af Sverige.

Kullen in Skåne

Grotter i Sverige

Grundfjeldet og de rå klipper er en af Sveriges store attraktioner – og med til grundfjeldet hører også grotter, der giver mulighed for at opleve jordens indre.

The Right of Public Access

Allemandsretten

Som noget af det vi ofte forbinder tæt med Sverige og ”svenskhed” garanterer begrebet ”Allemandsretten” netop offentlighedens ret til frit at færdes i, og nyde, den storslåede svenske natur - herunder på privatejet jord.

Lookout from Skierffe, Rapadalen in Swedish Lapland

De svenske nationalparker

Der er masser af uforstyrret natur og ægte svensk vildmark i de svenske nationalparker. Både i skovene, fjeldene og i Sveriges eneste marine nationalpark i Bohus Len.

Lowland hiking in Southern Sweden

Vandreruter i det flade Sverige

De nationale og regionale vandreruter i det flade Central- og Sydsverige løber på kryds og tværs ud mod kysterne mod øst, vest og syd. Og langs med ruterne er der masser af hoteller, vandrehjem, campingpladser og mulighed for ly i landskabet.

 

Reklamer:

A part of the official gateway to Sweden