[text]

Alfred Nobel museerne

Lær mere om Alfred Nobel på museerne, der bærer hans navn, i Stockholm og Karlskoga.

  • Alfred Nobel
  • The Nobel Museum in the Old Town in Stockholm
  • Nobel Banquet

Alfred Nobel

Fredselskende opfinder af dynamitten

Alfred Nobel (1833-1896) var en svenskfødt opfinder, international industrileder, poet and filantrop, der er blevet berømt for både at have opfundet dynamitten og grundlagt Nobel priserne ved at have testamenteret det meste af sin formue til netop uddeling af de årlige priser.

Nobel priserne

Siden 1901 er Nobel prisen blevet uddelt hvert år på Alfred Nobels dødsdag, 10. december, for særlige bedrifter indenfor fysik, kemi, medicin, litteratur og fred. Siden 1968 er der også blevet uddelt en Nobel pris i økonomi, takket være et sponsorat fra Sveriges Riksbank

Det gør det hele indsatsen værd

Prismodtagerne får en guldmedalje, et Nobel laurbærdiplom, kontanter (10 mio. svenske kroner) og et fortjent klap på skulderen af den svenske konge. Prisen fejres med en gourmetmiddag, skabt af nogle af Sveriges bedste kokke ved Nobel banketten, der holdes i den Blå Hal i Stadshuset i Stockholm for hen ved 1.300 inviterede notabiliteter og i øvrigt transmitteres direkte på TV. Nobels Fredspris uddeles som den eneste af priserne i Oslo, hvor det er den norske konge, der overrækker prisen.

Alfred Nobel museerne

Man kan lære alt om Nobels begivenhedsrige liv, opdagelser, Nobel priserne, de mange Nobel prisvindere og deres bedrifter ved at besøge den permanente udstilling på Nobelmuseet på Stortorget i Gamla Stan i Stockholm, kun et godt stenkast fra Kungliga Slottet. Det er faktisk et meget familievenligt museum med to udstillingsrum bare til børnene og en særlig ”lær mere om Nobel” rute for børnene.

Nobelmuseet i Karlskoga i Värmland ligger i Nobels private sommer residens, Björkborns Herrgård, hvor han tilbragte de sidste få somre i hans liv. Museet har adskillige permanente udstillinger, der giver indblik i Nobels liv og arbejde, inklusiv en rekonstruktion af hans laboratorium, hans dødsmaske, medaljer og ejendele.

Nobel museet – på verdensturné

Nobel museerne har gjort en særlig indsats for at sprede historien om Alfred Nobel gennem særlige vandreudstillinger, der flytter rundt i verden. Den seneste, Alfred Nobel – Networks of Innovation, blev præsenteret i Dubai i april 2008 og bliver nu vist i Tokyo.

Tips til lidt flere Nobel oplevelser:

Besøg f.eks. Grand Hôtel i Stockholm, mød nogle af prisvinderne og få evt. deres autografer. Alle prisvindere bor på Grand Hôtel i forbindelse med prisuddelingen i Stockholm.

Guidet rundvisning på Nobel Museet i Stockholm: Der er gratis 45 minutters rundvisning med en engelsktalende guide hver dag kl. 10.15, 11.15, 15.00 og 16.00. 

Bistro Nobel: Snup en ”fika”, den klassiske svenske kaffepause med hjemmebag til, på Bistro Nobel – og husk at vende jeres stole på hovedet, før I går for at se autograferne fra de prismodtagere, der har besøgt museet.

Reklamer:

A part of the official gateway to Sweden