[text]

Sápmi og samerne

Samernes land, der på samisk kaldes Sápmi (dele af det kaldes også ”Lapland”), dækker den allernordligste del af Sverige, Norge, Finland og Kola-halvøen i Rusland. Samerne er en af verdens oprindelige folk med deres helt eget sprog, egen kultur og særlige livsformer, der er helt anderledes end samfundene rundt om dem. Og lyt til et godt råd: I vil se smilene brede sig hos samerne, hvis I kalder dem netop samer og deres land Sápmi.

  • Sami handicraft from Njarka Sami camp, Jämtland
  • Nature's Best arrangement Nutti Sámi Siida, Lapland
  • Sami hand craft
  • Sarek Nationalpark in Laponia, Swedish Lapland
  • Sami handcraft

Sami handicraft from Njarka Sami camp, Jämtland

Sápmi består af snedækkede fjelde, vilde elve, uberørte søer og vandløb, udstrakte tundra-områder og skove. Det er et område, der bare rummer så meget enestående naturskønhed, stilhed og ro; simpelthen stedet, hvor man kommer væk fra alting.

Samerne har levet her siden tidernes morgen; deres forfædre var jægere, fiskere og samlere af vilde planter og bær. De levede af det, landet kunne frembringe, og udnyttede det ikke; denne tanke præger fortsat områdets mange samisk skabte og ejede naturaktivitets-udbydere. I kan kende dem på det særlige ’Sápmi Experience kvalitetsmærke.

Rensdyrene

Rensdyr er et helt centralt element i samernes liv og dagligdag; en arv fra jæger/samler livet, hvor hyrden fulgte rensdyrflokken på deres ældgamle ruter rundt til årstidernes forskellige græsningsområder. Fra vinter til forår og fra sommer til efterår. På vej det meste af året.

I Njarka Sameläger ved Häggsjön, lige vest for Åre, nu om dage Sveriges største vintersportssted, kan I komme helt tæt på renerne. Her kan I lære meget mere om rensdyrene, prøve at fodre dem og deres kalve, prøve at indfange dem med lasso – tro ikke, at det kun er cowboys, der kan den slags! – og få et dybere indtryk af den samiske kultur og livsform. Der er åbent fra 1. juli til 15. august – eller efter nærmere aftale.

Hvis I virkelig vil ha’ den helt store rensdyroplevelse, kan I besøge Nutti Sámi Siida, et samisk kultur- og aktivitetscenter i en af de 7 same-landsbyer i den kæmpestore Kiruna kommune. Her kan I komme på slædetur bag et rensdyrspand, vandre med en samisk guide og bo i stedets fantastiske rensdyr-hytte. Centret, der har åbent hele året, ligger tæt på Jukkasjärvi, hvor I også kan opleve det berømte Ishotel – om vinteren naturligvis!

Der er masser af aktivitetsmuligheder i det naturskønne Sápmi, inkl. ridetur, lystfiskeri i verdensklasse efter imponerende laks, jagt, ture med lokale naturguides og meget, meget mere. Her kan I se en liste med alle aktivitets-arrangører, der er godkendt med Sápmi Experience mærket.

Reklamer:

A part of the official gateway to Sweden