Madvandring på Bjärehalvøen - Gavmild dal byder på smuk natur og lækre delikatesser

 • Karlaby Kro, at Österlen in Skåne
  Karlaby Kro, at Österlen in Skåne

  Gunnar Magnusson/skane.com

 • Food from Sweden
  Food from Sweden

  Miriam Preis/imagebank.sweden.se

 • Food market in Gothenburg
  Food market in Gothenburg

  Dick Gillberg/Göteborg & Co

[text]

Pladser

I Sinarpsdalen på Bjärehalvøen har du mulighed for at deltage i en spændende madvandring. Temaet er mad i bred forstand, og du vil få smagt på masser af den, men samtidig også opleve den smukke skånske natur; og du bliver meget klogere på en lille egn, der rummer utroligt meget.

Forestil dig at du sammen med gruppen bevæger dig i et afdæmpet tempo igennem skiftevis åbne enge og tætte skove, for så at ende på et højdedrag over Sinarpsdalen, som er en del af Hallandsåsen. Landskabet er kønt og sympatisk med bløde, men høje, bakker.

Du vil nok opleve at omgivelserne ændrer karakter ca. hvert tiende minut. Det optager selvfølgelig synsfeltet og kan indimellem forårsage en lettere snublen over en stub i jorden, eller en frisk kokasse, som dog er anderledes blød at ramme – jo, her kommer man helt tæt på naturen. Områdets typiske kønne røde kvæg vil du ofte møde på vandreturen i Sinarpsdalen. En erfaren lokal guide vil lede dig og gruppen gennem det spændende naturområde og øse ud af sin viden om naturen, samt dens gaver i form af friske råvarer til kulinariske udfoldelser og meget andet.

"Du vil ganske sikkert komme til at opleve et udvalg af fristende lokale bagværk og delikatesser"

Rödkullas smagfulde kød

Sinarp er omgivet af en helt særlig kulturhistorie, som det altid er spændende at få et indblik i fra en ”indfødts perspektiv”. Vilkårene for at drive økologisk landbrug i området er særligt gode – blandt andet er der også god grund til at netop det økologisk opdrættede kød fra ”Rödkulla” er kendt for sin fantastiske smag: kvæget går ude året rundt og æder af det naturlige friske græs på egnen, og der sprøjtes aldrig med pesticider – det er 100% økologi.

Rödkulla er en af de gamle svenske kvægracer, og racen var faktisk tæt på at uddø i slutningen af 1970’erne, fordi de svenske bønder importerede racer udefra, som gav højere produktivitet. Rödkulla er nemlig langsom om at vokse, men til gengæld leverer den en ypperlig kødkvalitet.

Smag på lokale oste

Foruden kvægopdræt og andre former for økologisk landbrug, er regionen også hjemsted for en række små lokale mejerier, der producerer især oste af udsøgt god kvalitet og smag. På en madvandring vil du også kunne nyde lækre smagsprøver af udvalget af oste samt, naturligvis, få information og høre historier om den lokale tradition på området og produktionsmetodernes udvikling. Jo, der er masser at lære om osteproduktion - eksempelvis om varigheden af saltningen og tørringen, eller om tilsætningen af de såkaldte starterkulturer – mælkesyrebakterier, som både accelererer processen og tilføjer en god smag til produktet.

Oksekød på spyd, samt kaffe og kage

På mange af madvandringerne i området kommer et sikkert højdepunkt i form af grillet marineret rödkulla-oksekød på spyd. Dette ”indslag” vil ofte udgøre turens egentlige frokostmåltid, og akkompagneres naturligvis med herligt lokalt tilbehør, som for eksempel friske kartofler, lækre salater og grøntsagsanretninger.

En madvandring stopper dog ikke med frokost. Nej, du vil ganske sikkert komme til at opleve et udvalg af fristende lokale bagværk og delikatesser – hvad med for eksempel friskbagt marengs med lime- og lemoncreme og friske jordbær?! Der serveres selvfølgelig sammen med friskbrygget kvalitetskaffe.

En madvandring på Bjärehalvøen vil ganske sikkert blive en mindeværdig oplevelse for alle mad- og naturentusiaster. Bestil endelig med det samme!

Fakta:

Lindegrens Gårdsbutik, Sinarpsvägen 164, 269 93 Båstad. Tlf. +46 702-91 31 71.

www.lindegrens.se.

kontakt@bjarerodkulla.se. På hjemmesiden kan I se tider og priser for madvandringerne, og her kan I tilmelde jer. På turen indgår i alt seks smagninger.

Vineyard Köpingsberg at Österlen in Skåne

Vingårde i Skåne

Hällåkra Vingård i det sydligste Skåne er én blandt efterhånden mange i regionen, der producerer ægte kvalitetsvine. Det kan varmt anbefales at besøge gården for en guidet rundvisning, hvor du ikke blot vil lære en masse om vindyrkning, men også får chancen for at smager på de fine dråber.

Orelunds farm in Kivik, Skåne

Kiviks Æblemarked

Kiviks æblemarked er et kæmpe marked i det sydlige Sverige med mere end 20.000 årlige besøgende. Årets æblemarked løber af stabelen lørdag og søndag den 28. – 29. september 2013.

 

Reklamer:

A part of the official gateway to Sweden