Kiviks Æblemarked

  • Orelunds farm in Kivik, Skåne
    Orelunds farm in Kivik, Skåne

    Miriam Preis/imagebank.sweden.se

  • Swedish apples from Kivik
    Swedish apples from Kivik

    Miriam Preis/imagebank.sweden.se

[text]

Pladser

Igen i år afholdes det traditionsrige æblemarked i Kivik, der blandt andet er berømt for det årlige store æble-kunstværk.

Kiviks æblemarked er et kæmpe marked i det sydlige Sverige med mere end 20.000 årlige besøgende og løber af stabelen den sidste weekend i september

Svenskerne kalder Österlen i det sydøstlige hjørne af Skåne for ”æbleriget”. Og hovedstaden i æbleriget er Kivik, en lille havneby der er kendt for æblemosteri, æblegårde og plantager, samt et dedikeret æblemuseum – ”Æblets hus”.

Mest af alt er byen dog kendt for sin årligt tilbagevendende æblefestival. Æblemarkedet i Kivik er et marked i æblets tegn, hvor tusindvis af gamle såvel som børn og unge kan opleve en idyllisk svensk by forvandle sig til et æble-paradis den sidste weekend i september.

“Alle er hjertelig velkommen, og det er garanti for sjov og hygge med aktiviteter og nye oplevelser”

Svenskerne har en stolt tradition for både cider og æblevin, og begge produceres først og fremmest i Österlen, hvorfra knap 90 procent af den svenske æblehøst kommer. På mosteriet ”Kiviks Musteri” fremstilles en bred vifte af frugt og bærprodukter som fx cider, juice, æblemost og syltetøj.

Stedet har tilhørende butik, samt Cafe & Restaurant Kärnhuset. Museet ”Äpplets Hus” i Kivik repræsenterer egnens kulturarv, som hænger uløseligt sammen med æblet og dets dyrkning. Her kan man lære mere om en lang række forskellige æbletræsorter og få nyttige æbletips til egen have og madlavning med æbler.

Årets æblemaleri

Traditionen tro fejres æblemarkedet i Kivik med et kæmpe kunstværk, udelukkende lavet af æbler i forskellige farver. Æbletavlen er typisk over 100 kvadratmeter og består af ca. 35.000 stykker æble fra ni forskellige sorter, der fastgøres på 70.000 søm. Processen er lige fantastisk hvert år, og illustrationerne er uforudsigelige i takt med at æblerne modnes og ændrer farve og facon.

Motivet er som altid en hemmelighed, indtil startsskuddet går til selve æblemarkedet. Du kan se billeder af de foregående års fantastiske æbletavler her.

Æblemarkedet i Kivik byder hvert år på en lang række aktiviteter for de besøgende, og du kan finde

Godt at vide om Kivik Æblemarked 2013:

Dato: 28.-29. september 2013

Adresse: Havnen, Kivik 27735 Kivik

Åbent: Lørdag 28/9 kl. 10:00-17:00 - søndag 29/9 kl.10:00-16:00

Entré: 100 SEK/voksen for to dage, børn under 15 år har gratis adgang

Der er skam andet end æbler på menuen i Kivik

Under årets æblefestival vil der naturligvis, som sædvanligt, være masser af lokalt producerede delikatesser at kaste sig over i byens gader og etablissementer – æblebaserede, æblerelaterede, såvel som andre lækkerier.

Hvis æbler dog ikke helt stiller sulten, er der naturligvis også masser af restauranter at vælge imellem i Kivik - med alsidige kulinariske oplevelser på menuen. Her er et par gode eksempler:

Tag hele familien med til årets æblemarked i Kivik! – alle er hjertelig velkommen, og det er garanti for sjov og hygge med aktiviteter og nye oplevelser.

Stenshuvud national park in Skåne

Stenshuvud Nationalpark

Som en del af den 1.000 km lange Skåneleden byder Østerlen vandreruten på 165 kilometers let vandring for alle.

Ystad in Skåne

Ystad

Ystad har masser at byde på og kan således sagtens være en destination i sig selv. Her er ‘levende’ historie og både gammel og ny kultur.

 

Reklamer:

A part of the official gateway to Sweden