Ruoka ja ravintolat

Ruotsalaisen kulinarismin tavoitteet ovat korkealla kaikkialla. Hyviä ravintoloita löytyy niin suurkaupungeista kuin maaseudulta.

Kuuluisa ruotsalainen seisova pöytä ei ehkä ole enää yhtä yleinen kuin ennen, mutta useimmissa hotelleissa tarjotaan kuitenkin buffetaamiainen, ja joulunalusviikoilla tarjottava joulupöytä on todella suosittu.

Nykyajan monikulttuurisuus on tuonut maahan myös runsaasti etnisiä ravintoloita, ja jännittävä "crossover-ilmiö" on antanut uusia ulkomaisia vaikutteita myös ruotsalaisiin perinneruokiin. Ruotsista löytyy tietenkin myös tavallisia pikaruokaravintoloita ja pizzerioita. Lähes jokaisessa kadunkulmassa on myös nakkikioskeja, joista saa maukasta pikkupurtavaa, mm. ”korv-med-bröd”-makkaroita (noin 1 €).

Kolmen ruokalajin ateria viinin kera maksaa keskihintaisessa ravintolassa noin 30–45 €. Useimmissa ravintoloissa tarjotaan lounasaikaan (noin kello 11–14) päivän annos ”dagens”, johon sisältyy pääruokalaji (tavallisesti valittavana useita vaihtoehtoja), leipä ja voi, salaatti, juoma ja kahvi. Lounaan hinta on noin 7–9 €. Valittavana on myös monia pikaruokaa tarjoavia kahviloita ja ruokaloita.


Mainos:

  • Fresh potatoes and bleak roe, a Swedish specialty

Fresh potatoes and bleak roe, a Swedish specialty

A part of the official gateway to Sweden