Upea Skåne!

Tiesitkö, että Skånessa on 400 kilometriä kauniin valkoisia hiekkarantoja? Golfia voi pelata joskus jopa ympäri vuoden ja patikoijat voivat ihailla merimaisemia aavoilla rannoilla.

Syksy on myös kiireistä aikaa skånelaisen ruoan ystäville. Juhlinta aloitetaan Ålagillella, sen jälkeen on vuorossa Gåsagille ja sitten onkin vuoro astua runsaan joulupöydän ääreen! 
 
Ålagille on Koillis-Skånen Ålakustenin rannikon perinnejuhla
Ålakusten on Kivikin ja Åhusin välinen rannikkoalue Koillis-Skånessa. Syksyllä täällä, kuten monilla muillakin seuduilla Skånessa, voi kokea aidon ja alkuperäisen Ålagille-juhlan. Ålagillen aikana syödään ankeriasta vähintään neljällä eri tavalla laitettuna: ankeriasta pyökkilastujen päällä hiillostettuna eli luad ål, keitettynä, savustettuna ja paistettuna. Ja päälle kumotaan snapsi, ja sellaiseksi sopii tietenkin maailmankuulu Absolut-vodka, jota valmistetaan paikan päällä Absolut Spiritsin tislaamossa Åhusissa. Ålagille on takuulla kokemus, jota ei koskaan unohda.
 
Gåsagille eli Martin päivän hanhea
Marraskuussa on Martin päivän aatto eli Mårtensafton. Tätä skånelaiset juhlivat sekä ravintolassa että kotona nautiskellen. Alkuruokana on hanhen verestä keitettyä mustakeittoa, pääruokana kokonaisena paistettua hanhea ja jälkiruokana omenakakkua tai skånelaista spettekakkua. Hanhipäivällistä tarjoillaan monissa skånelaisissa ravintoloissa - ja erityisen tunnelmallista sitä on nauttia jossakin paikallisessa kestikievarissa!
 
Skåne on Ruotsin tärkein ruokamaakunta
Skåne on niittänyt mainetta herkullisen sillinsä, hanhensa, ankeriaansa ja spettekakkunsa ansiosta.
Muita kulinaristisia kokemuksia ovat kuha ringsjöniläisittäin ja villisika christinehofilaiseen tapaan. Ansaittujen kehujen arvoisia ovat myös parsa, omenat, perunat ja muut paikallisten tuottajien tuoreet raaka-aineet. Paikalliset ruokamestarit osaavat loihtia aitoja skånelaisia makuja, esimerkiksi hapanimelää ja riimisuolattua, ja he käyttävät taiten mausteita kuten piparjuurta ja kuminaa.
Ruotsissa Skåne on ollut jo pitkään tunnettu hyvästä ruoastaan ja mainioista kokeistaan. Makuelämyksiä voi kokea sekä aidoissa ja alkuperäisissä kestikievareissa että huippuluokan gourmet-ravintoloissa. Täällä perinteet ja uudet ideat kulkevat käsi kädessä.
Tanskan läheisyys on antanut oman leimansa skånelaiselle kulinarismille, joka on muotoutunut ainutlaatuiseksi. Pohjimmiltaan se ei ole ruotsalaista eikä tanskalaista - vaan aitoa Skånea.

Golf ja Skåne
Monet Skoonen kentistä on arvioitu Ruotsin parhaiksi. Golf Digest 2003 -lehden mukaan viisi Ruotsin kymmenestä parhaasta kentästä sijaitsee Skånessa.
 
Omenia niin kauas kuin silmä kantaa
Österlen on tunnettu Ruotsin omenapuutarhana, ja pienessä Kivikin kylässä järjestetään vuosittain suositut omenamarkkinat.
Paikan päällä voi ihastella maailman suurinta omenataulua, aitoa markkinatunnelmaa, tutustua markkinakojujen tarjontaan, kuunnella musiikkia ja tietenkin maistella omenia ja niistä tehtyjä tuotteita.
 
Joulumarkkinat
Joulu tulee, ennen kuin uskoisikaan, ja pian onkin taas joulumarkkinoiden aika. Osa Skånen joulumarkkinoista alkaa jo marraskuun alussa. Markkinat ovat erinomainen paikka hankkia joululahjoja, herkkuja joulupöytään ja tietenkin skånelaisia käsitöitä.
Useat joulumessuista järjestetään historiallisesti kiinnostavissa ja erittäin kauniissa miljöissä Skånen linnoissa.
 
Jouluostoksilla Skånessa
Marraskuun lopusta aina jouluun saakka Skånen kaupungit muuttuvat joulukaupungeiksi säteilevän kauniine koristeineen ja jouluvaloineen sekä kaiken kruunaavine joulukuusineen. On todellinen ilo kokea Skånen kaupungit tähän vuodenaikaan, ja täällä vältyt suurkaupunkien jouluruuhkilta.
Erityisen antoisaa on käydä jouluostoksilla Malmössä, Lundissa, Kristianstadissa, Ängelholmissa, Helsingborgissa ja Ystadissa.
Kaikkiin kaupunkeihin pääsee nopeasti ja vaivattomasti paikallisjunalla, jota kutsutaan skånelaisittain Pågatågeniksi.

Älä epäröi ottaa yhteyttä, jos haluat apua Ruotsiin liittyvän jutun kanssa! 

Joonas Halla
PR Manager
VisitSweden

Puh. 050 346 5256   

A part of the official gateway to Sweden