- Eksoottisia talvielämyksiä

Haluatko sulkea muun maailman hetkeksi pois? Täällä siihen on tilaa. Kirpeä talvipäivä Ruotsin tuntureilla ja isoissa kaupungeissa on kuin vitamiiniruiske, jossa on yhtä paljon raikasta ilmaa kuin rauhoittavaa hiljaisuuttakin.

Mittari näyttää paria pakkasastetta, jäätävä tuulenpuuska nipistää leikkisästi poskipäätä ja huikaiseva auringonpaiste pakottaa silmät sirrilleen lumivalkeassa maisemassa. Taivas on kirkkaansininen. Kaukana tuntureilla (fjällen), noin Portugalin kokoisella alueella, seikkailu on normaali olotila. Lähes kaikkiin tunturikohteisiin pääsee joko lentäen , junalla, autolla, moottorikelkalla, suksilla, lumikengillä tai koiravaljakolla.

Yö ja päivä pitkän tien päässä Pohjoisessa taloja on harvakseltaan. Voi olla melkoinen haaste ryhtyä rakentamaan näille seuduille hotellia tai muunlaista majoitusta. Hyvänä esimerkkinä on maailmankuulu Jukkasjärven ICEHOTEL. Vajaassa 20 vuodessa hotelli on niittänyt mainetta yhtenä maailman kiistattomista huippuelämyksistä. Vieraat nukkuvat hotellihuoneiden jäävuoteille levitetyillä porontaljoilla. Jääbaarissa voi nauttia vodkaa ja puolukkamehua (vargtass) jäälasista retkeilyn lomassa, ja välillä voi pistäytyä teatterissa, veistosnäyttelyssä, galleriassa, hirvisafarilla, moottorikelkkasafarilla tai jääradalla. Hotelli soveltaa aktiivista ympäristöpolitiikkaa, jonka tavoitteena on lähitulevaisuudessa saavuttaa CO-negatiivinen tila, ts. tuottaa enemmän uusiutuvaa polttoainetta kuin kuluttaa sitä. Kun hotelli kevään tullen sulaa pois, voidaan todellakin puhua kierrätyksestä.

www.swedishlapland.com

Pitkä tunturiketju tarjoaa ainutlaatuisen majoitusmahdollisuuden, tunturiasemat (fjällstationer). Tunturiasemia on yhteensä yhdeksän. Viisi sijaitsee aivan tien lopussa ja neljään on kuljettava tietön taival. Rauha ja hiljaisuus on täydellinen. Jo asemien usein saamelaiset nimetkin herättävät mielikuvan koskemattomasta idyllistä. Abisko, Kvikkjokk, Saltoluokta, Sylarna, Vålådalen, Blåhammaren, Storulvån ja Kebnekaise (maan korkeimman tunturin, Kebnekaisen, juurella. Sen huipulta, 2 111 metrin korkeudesta, voi nähdä 1/11 koko Ruotsin pinta-alasta!). Aurora Sky Stationilla sijaitseva Abiskon tunturiasema on maailman parhaita paikkoja, jossa voi ihailla revontulia (norrsken). Asemalle noustaan Ruotsin pisimmällä tuolihissillä, josta voi samalla seurata revontulten tanssia sysimustalla taivaankannella. 

Tunturiasemille voi matkustaa monella tavalla: autolla, bussilla, suksilla, moottorikelkalla, lumikengillä tai, kiireen yllättäessä, myös helikopterilla. Ilma on puhtaan raikasta, ja päivät kuluvat suksilla, tunturivaelluksilla, jääkiipeilyssä, kirjan kera takan äärellä tai pilkkiessä jossakin tuhansista järvistä ja vesistöistä, jotka sijaitsevat aivan nurkan takana. Jos kalaonni suosii, päivälliseksi voi saada nieriää, forellia, madetta tai siikaa. Kalastuskortteja voi ostaa lähes kaikkialta; huoltoasemilta, matkailutoimistoista, lähikaupoista ja urheiluliikkeistä. Hinta on kohtuullinen, 60 kr päivä, 120 kr kolme päivää.

Arkki on viisineliöinen tehokkaasti sisustettu pikku mökki, jonne mahtuu mukavasti 2–3 henkeä. Mökki seisoo Tornionjärven metrinpaksuisella jäällä, ja sen lattiassa olevasta reiästä voi pilkkiä kristallinkirkkaassa vedessä, jossa näkyvyys on kymmeniä metrejä. Ulkona maisemat ovat vieläkin uljaammat. Taivas on tähtikirkas, ja maassa kimaltelee jää ja lumi. Tunturiopas ja leirinomistaja Kenny Hansson tuo vierailijat tänne koiravaljakolla. Vierailun kohokohtiin kuuluu leirin oman kokin valmistama illallinen seudun tarjoamista raaka-aineista: poron-, hirven- tai karhunfileetä, mätiä, siikaa, lakkoja, puolukoita, kaivoksessa viljeltyjä siitakesieniä ja valikoima hyviä viinejä. Alaskanhusky on täällä tavallisin koirarotu, ja myös Kenny ja tuntureiden muut koiravaljakkoyrittäjät käyttävät sitä. Kenny on tavoitettavissa vain puhelimitse, mutta ohjelmatiedot ovat myös osoitteessa  

Laskettelu ja muut talviset nautinnot

Kourallinen maailman kaikkien aikojen kuuluisimpia laskettelijoita on kotoisin pienestä Tärnabyn kylästä mahtavan lappilaisen tunturimaiseman sydämestä. Sekä Ingmar Stenmark että Anja Pärson ovat saaneet oman nimikkomäkensä Tärnaby-Hemavanin hiihtoalueella. Kauimpana sijaitsee Ruotsin pohjoisin hiihtokeskus Riksgränsen, jonka ainoa hotelli tarjoaa fantastisia hiihtoelämyksiä aina kesäkuulle asti. Ruotsiin suurin hiihtokeskus – Åre – jossa järjestettiin alppihiihdon MM-kisat talvella 2007, tarjoaa vierailijoille runsaan valikoiman hotelleja, huoneistoja, ravintoloita ja yökerhoja. Åressa, kuten monissa hiihtokohteissa, riittää runsaasti tekemistä laskettelurinteiden ulkopuolellakin. Spa-kylpylöitä ja hierontaa on tarjolla Åressa ja Riksgränsenillä. Useissa hiihtokeskuksissa on puulämmitteisiä istuttavia kuumavesialtaita ulkona tumman iltataivaan alla, moottorikelkkasafareita, koiravaljakoita ja joissakin myös erityistä lumigolfia.

Maailman kylmin markkinapaikka

Jokkmokkin markkinat juontavat juurensa aina 1600-luvun alkupuolelta asti. Jokkmokk oli silloin yksi kuninkaan nimittämistä kauppapaikoista, jossa kiertävät kauppiaat tapasivat paikallista saamelaisväestöä. Saamelaisuus näkyy vielä nykyisinkin selvästi, ja markkinoilla tarjoutuu erinomainen tilaisuus tutustua saamelaiskulttuuriin ja -perinteisiin. Kojuista, pulkista ja kelkoista myydään hopeaa ja veitsenteriä, turkiksia, kotileipomoiden tuotteita ja perinteisiä taidekäsitöitä. Ohjelmassa on myös esityksiä, konsertteja, tanssia, esitelmiä ja näyttelyitä. Talvatissjön-järvellä voi ajaa koiravaljakolla ja moottorikelkalla samalla kun saamelaiset valmistautuvat vuosittaiseen poroajoon (renrajden), jossa porot vetävät perässään suksilla liukuvaa ohjastajaa. Saamelaisia on Ruotsissa noin 20 000, ja monet heistä saapuvat tänne maailman kylmimmälle markkinapaikalle.

www.jokkmokksmarknad.com

Leikkejä jäällä ja lumessa – suurkaupungissa

Joulukuussa Tukholma kietoutuu talvipukuun noin neljäksi kuukaudeksi. Alle puolen tunnin matkan päässä ydinkeskustan hyörinästä on jään peittämiä järviä ja lahtia, ja tukholmalaiset lähtevät joukolla harrastamaan suosittua retkiluistelua (långfärdsskridskoåkning). Aloittelijan on hyvä käydä ensin perinteikkäällä Östermalmin urheilukentällä (15 min. kävelymatkan päässä Östermalmstorgilta), jossa voi harjoitella joko omilla tai vuokratuilla luistimilla. Kun tekniikka on hallussa, mahtavat elämykset odottavat ulkosaariston peilikirkkailla luonnonjäillä. Jos taas haluaa nauttia Tukholman taivaanrannasta suksien päällä, kaupungin eteläpuolella on Hammarbybackenin laskettelumäki. Sekä innokkaat laskettelijat että vasta-alkajat löytävät helposti tämän laskettelurinteen, jota pimeän tultua valaisee kaupungin neonkylttien kajo ja josta avautuu näkymä keskustan kattojen ylle. Avoinna iltaisin. Rinteen tuntumassa veden äärellä on tarjolla after ski illanviettoa ravintola Göteborgissa. 

Eikö kuulosta tarpeeksi haastavalta? Kokeile avantouintia Tukholman keskustan kupeessa. Hellasgårdenin luonnonpuistossa Nackassa ja Domaruddenilla Österåkerissa on erinomaisten latujen ja vaellusreittien lisäksi myös rantasaunat, jotka kruunaavat kaikki muut kokemukset. Aloita istumalla jonkin aikaa noin 80 asteen lämmössä saunassa ja kipaise sen jälkeen laiturille, josta voit pulahtaa lähes nolla-asteiseen veteen. Useimmiten vesi on jäässä, ja silloin uidaan avannossa. Sanotaan, että pakkanen ja kylmässä vedessä uinti torjuvat vilustumista. Ehkä juuri sen vuoksi ruotsalaiset kuuluvatkin maailman pitkäikäisimpiin kansoihin.

Älä epäröi ottaa yhteyttä, jos haluat apua Ruotsiin liittyvän jutun kanssa! 

Joonas Halla
PR Manager
VisitSweden

Puh. 050 346 5256   

A part of the official gateway to Sweden