[text]

Ulkoiset linkit

Autolla Ruotsissa

Oman auton käyttö tuo Ruotsissa matkailuun liikkumisen vapautta. Hyväkuntoisilla teillä on mukava ajella ja liikennekulttuuri on joustavaa.

  • By car in Sweden

By car in Sweden

Ruotsin tieverkosto on hyväkuntoinen ja kattaa hyvin koko maan. Maksuttomia moottoritietä on toista tuhatta kilometriä, valtateitä runsaat 80.000 km ja niiden lisäksi tuhansia kilometrejä pikkuteitä. Hyvin hoidettuja levähdyspaikkoja on teiden varsilla melko taajaan, katso luettelo Trafikverketin sivuilta.

Voimassa oleva nopeusrajoitus on osoitettu liikennemerkein. Taajamissa nopeusrajoitus on 50 km/h tai 30 km/h esim. koulujen lähettyvillä. Taajamien ulkopuolella yleinen nopeusrajoitus on 70 km/h ja moottoriteillä 90 km/h tai 110 km/h. Matkailuvaunua vedettäessä nopeusrajoitus on 80 km/h taajamien ulkopuolella, jos matkailuvaunussa on jarrut. Muuten rajoitus on on 40 km/h. Autossa on oltava tähän käyttöön tarkoitetut sivupeilit.

Ajovaloja on käytettävä aina ajettaessa, myös päivisin. Turvavöiden käyttöpakko koskee myös takapenkillä matkustavia. Alle 7-vuotiailla lapsilla on oltava turvaistuin. Tilapäiskuljetuksessa ja matkailtaessa Ruotsissa autolla, jossa ei tällaista turvaistuinta ole, tulee lapsen mahdollisuuksien mukaan käyttää auton turvavyötä.

Rattijuopumksen promilleraja on 0,2. Törkenä rattijuopumuksen promilleraja on 1,0 . Lainsäädäntö on erittäin tiukka, ja poliisilla on aina oikeus tehdä puhalluskoe kuljettajalle.

Ajoneuvossa on oltava kansallistunnus. Tien reunan käyttäminen liikenteen väistämiseen on sallittua. Kolaritilanteessa selvitä aina vastapuolen tiedot vakuutusta varten ja anna vastaavasti omasi. Hälytä tarvittaessa paikalle poliisit. Yleinen hätänumero on 112.
Mikäli tarvitset välitöntä hinausapua "Assistancekåren" auttaa, soita 020-912 912 0040 (numero toimii vain Ruotsissa).

Bensiinihinnat voit selvittää helposti reaaliaikaisesti sivustolla: www.bensinpriser.nu. Kohtaan Sök voit kirjoittaa paikkakunnan nimen, jossa aiot tankata.

Ruuhkamaksut Tukholmassa ja Göteborgissa

Tukholmassa ja Göteborgissa on käytössä tietullimaksut ruuhkien vähentämiseksi (tietullista käytetään Ruotsissa termiä trängelskatt eli ruuhkavero). Maksu koskee 1.1.2015 alkaen Ruotsin lisäksi myös ulkomaan rekisterissä olevia ajoneuvoja. Maksujärjestelmä on täysin automaattinen ja maksuaseman ohi ajaville lähetetään lasku kotiin. Ruuhkamaksujen suuruus vaihtelee 10-20 SEK välillä kuitenkin niin, että päivittäinen enimmäisveloitus on 60 SEK. Lue lisää täältä.

Mainos:

A part of the official gateway to Sweden