[text]

Ruotsalainen joulupöytä (Julbord)

Syömisellä ja juomisella on keskeinen asema ruotsalaisessa joulunvietossa, ja loistavien juhlien juuret ovat pohjoismaisissa aasajumalien mystisissä pidoissa Valhallan juhlapöytien ympärillä, jotka puolestaan toimivat inspiraation lähteenä viikinkien estottomille mässäilyille. Sydäntalven uhrijuhla (midvinterblot) oli jättimäinen viikinkijuhla, jonka tarkoituksena oli juhlia sitä, että vuoden pimein aika oli viimeinkin ohitettu.

  • Swedish Christmas Buffé at Grand Hôtel, Stockholm

Swedish Christmas Buffé at Grand Hôtel, Stockholm

Marraskuun loppupuolella katetaan eri puolilla maata ravintoloihin, kestikievareihin, saaristolaivoihin, linnoihin ja kartanoihin tuhansia joulupöytiä sekä lounas- että päivällisaikaan. Joulun noutopöytä on skandinaavisen voileipäpöydän laajennettu versio. Ruotsissa on tavallista, että yritykset tarjoavat asiakkailleen ja henkilökunnalleen jouluaterian. Tämä tapa korvaa usein suomalaiset pikkujoulut.

Klassiseen joulupöytään kuuluvat kalapuolella mm. graavilohi hovimestarin kastikkeen kera, tuoresavustettu lohi, monenlaiset sillit (Ruotsissa on yli 100 erityyppistä säilykesilliä, ja silli kuuluu kaikkiin perinteisiin juhlapöytiin) sekä savustettu ankerias. Myös mätiä ja rapuja, kala- ja äyriäispateeta sekä Skagenröraa katetaan usein joulupöytään. Eikä Ruotsissakaan sovi unohtaa sillisalaattia, joka on koristeltu kananmunanpuolikkailla.
Lämminruokapuolella joulupöytään kuuluvat lihapullat ja makkarat (usein myös prinssinakkeja), pasteijat, savustettu poronpaisti, janssoninkiusaus, paahtokylki punakaalin kera sekä tietenkin joulukinkku erilaisten sinappien kera.
Jälkiruoaksi nautitaan usein juustoja sekä makeisia, esim. tikkunekkuja ja jääsuklaata.

Viime vuosina joulun noutopöydän teemaa on laajennettu kansainvälisillä ruokalajeilla - tarjolla on esimerkiksi joulupöytiä, joissa tarjoillaan vain äyriäisiä ja kalaa.

Joulupöydän ruokien kanssa juomaksi tarjotaan snapsia, kotikaljantapaista ja makeaa julmustia sekä jouluolutta. Monet panimot tuovat markkinoille omat jouluoluensa sopivasti joulupöytäaikaan.

Tukholman joulupöydät

Kuuluisia joulupöydistään ovat Tukholmassa esimerkiksi Grand Hôtel, Operakällaren sekä Strömma Kanalbolagetin saaristoristeilyt.

Nobel-illallinen

Tiesitkö, että Stadshuskällaren-ravintolassa Tukholmassa voivat vähintään kahdeksan hengen seurueet tilata minkä tahansa Nobel-menyyn - vaikkapa sitten vuoden 1901 annokset! Huom: tilattava väh. 5 päivää etukäteen.
Katso lisätiedot vasemman reunan linkistä!

Mainos:

A part of the official gateway to Sweden