[text]

Ulkoiset linkit

Gotlanti vuoden 2013 ruokapääkaupunki

Vaikka Gotlanti onkin enemmän kuin yksi kaupunki, saari saa ylpeänä kantaa tänä vuonna titteliä Ruotsin ruokapääkaupunki 2013.

  • Visby, Gotland in winter time
  • Cheeses from Stafva Farm Dairy in Gotland
  • Visby, Gotland in winter time

Visby, Gotland in winter time

Gotlanti valittiin Ruotsin vuoden 2013 ruokapääkaupungiksi kovassa kisassa seitsemän muun loppukilpailuun päässeen kaupungin kanssa. Nimityksen perusteena on menestyksellinen työ ruoan parissa - aina perustuotannosta ruokamatkailuun ulottuva kokonaisuus.

Gotlanti on ennestään laajalti tunnettu varhaisvihannesten ja tryffelien kaltaisista tuotteista, mutta nimityksen ansiosta huomio kiinnittyi myös saaren muihin ruokaan ja ruoantuotantoon liittyviin erityispiirteisiin.

Otteita tuomariston perusteluista:

”Gotlannissa on elinvoimainen maatalous, jolla on vahvat yhteydet uutta luovaan elintarvikkeiden jalostukseen. Täällä on laaturavintoloita, luonnonläheisiä ateriaelämyksiä ja pyrkimys lisätä paikallisten raaka-aineiden osuutta ravintola- ja laitosruoassa sekä vähentää ruokahävikkiä."
"Aurinkoinen ilmasto ja kalkkipitoinen maaperä luovat edellytykset erinomaiselle laadulle ja ainutlaatuisten, luonteeltaan sekä kansallisesti että kansainvälisesti erottuvien, kiinnostavien tuotteiden kehittämiselle."

Kun joulu kolkuttelee ovella, herkkusuut voivat tutustua saaren ruokakulttuuriin julbord-tarjonnan kautta. Miltä kuulostaisi esimerkiksi LEVA Kungsladorin perinteinen joulupöytä, Lilla Bjersin kotitekoiset makkarat ja kanelipannacotta tai vauhdikas BBQ-teema Bistro Borgenissa? Tutustu vaihtoehtoihinja varaa pöytä seurueellesi hyvissä ajoin!

Mitä on Gotch?
Kyse ei ole haggisin tapaisesta herkusta, vaikka eksoottinen nimi viittaakin nummimaisemiin. Kyseessä on gotlantilainen viski!
Tämän ekologisen, lähiviskiksi nimetyn tuotteen valmistusta varten ei ole tuotu maahan kuin osaamista - viskinestori Henry Cockburn Skotlannin Bowmoresta. Viskin tie alkaa Ronehamnista saaren eteläosassa (kuivaus, savustus) ja tuote viimeistellään ja pullotetaan Visbyn lähellä sijaitsevassa Romassa.
Moderni tuotantomenetelmä takaa jopa 60 000 litraa luomuviskiä vuodessa.
Lue lisää: Isle of Lime

Mainos:

A part of the official gateway to Sweden