[text]

Björkliden - eksoottisempaa kesäkohdetta tuskin löydät

Mahtavien tunturien ja upeiden näkymien ympäröimä Björkliden sijaitsee aivan Ruotsin Lapin pohjoisimmassa kolkassa, 250 km napapiiriltä pohjoiseen. Keskiyön auringon maagiset säteet valaisevat tiesi toukokuun lopusta heinäkuun puoliväliin, minne ikinä menetkin. Tuolloin aurinko ei laske lainkaan horisontin alapuolelle.

 • Land of the Midnight Sun - Swedish Lapland
 • Trekking in Björkliden, Swedihsh Lapland
 • The children's Björkliden is full of adventures
 • Kayaking in Björkliden, Swedish Lapland
 • Running in Björkliden, Swedish Lapland

Land of the Midnight Sun - Swedish Lapland

Jännittävä kokemus keskiyön auringon alla

Tuntureiden äkillinen muutos pitkästä ja valkoisesta talvesta säkenöiväksi kesäksi ihmetyttää kävijöitä vuosi toisensa jälkeen. Karujen kivisten tuntureiden sekä tunturikukkien täyttämien, viheriöivien rinteiden muodostama vastakohtien maisema muuttaa keskiyön auringon ansiosta luonnettaan useita kertoja vuorokauden aikana. Ne valoisat yöt, kun teltat oli pystytetty, marjat poimittu, kalat pyydystetty ja kun jalkoja aristi hieman tavallista enemmän vaelluksen jälkeen, muuttuvat mukanamme kulkeviksi muistoiksi.

Kesän vehreyden jälkeen saamme nauttia kirkkaasta syysilmasta, ennen kuin talvi laskee hopeisen kehyksensä Björklidenin ylle. Tunturit värjäytyvät kirkkaanpunaisiksi ja tunturikoivujen lehdet hehkuvat punaisen, oranssin ja keltaisen väreissä – ikään kuin koko maisema olisi tulessa. Suuri Torniojärvi on harvoin niin rauhallinen kuin syksyisin, ja tunturit heijastuvat sen kirkkaassa vedessä. Ilman terävyys kauniine kuparin sävyineen on niin selkeä, että se tarttuu mielellään kuvaan.

Kesäaktiviteetteja

Björklidenin kesä on täynnä mahdollisuuksia. Monentasoisten vaellusreittien patikoinnin lisäksi voit kalastaa, meloa, osallistua luolakierrokselle, maastopyöräillä, golfata… Onneksi keskiyön aurinko paistaa tehden päivät niin pitkiksi, että ehdit kaikkiin seikkailuihin. Laajan aktiviteettitarjonnan lisäksi ylhäällä Björklidenissä on tilaa itselle. Kaukana arjesta, stressistä ja kiireestä.

 • Maastojuoksu
 • Ruotsin korkeimpiin lukeutuvien tuntureiden hieman kaltevat, tallotut polut ja koskematon maasto tarjoaa maastojuoksijalle haastetta ja upeita maisemia. Mahdollisuudet ovat täällä rajattomat.
 • Vaellus
 • Lähde mukaan opastetuille vaelluksille, joilla kerrotaan Björklideniä ympäröivän alueen historiasta, kasveista ja villieläimistä.
 • Kalastus 
 • Björklideniä ympäröivällä alueella on noin 600 järveä ja monia pieniä jokia. Näissä vesistöissä asuviin kalalajeihin kuuluvat isonieriä, taimen ja harjus.
 • Golf 
 • Koe yksi maailman upeimmista golfkentistä, joka sijaitsee 250 km napapiiriltä pohjoiseen. Voit pelata vuorokauden ympäri keskiyön auringon alla.
 • Pyöräily 
 • Polkupyöräilyä kaikenikäisille ja kaikille vaativuustasoille. Pyöräile pitkin klassista Rallarvägeniä tai lähde Låktatjåkko Fjällstationille vievälle koko päivän retkelle.
 • Jäätikkövaellus
 • Kokeile tänä kesänä jotain ainutlaatuista ja vaella Kårsan jäätiköllä! Vaellus sisältää helikopterikuljetuksen, vuoristo-oppaan ja täydelliset jäätikkövarusteet.

Seikkailua koko perheelle

Björklidenissä olet aina lähellä koko perheen jännittäviä seikkailuja ja helposti tavoitettavia luontoelämyksiä. Lähde tutustumiskierrokselle tunturipoluille, kuuntele jokien pauhua ja viehäty vesiputouksista. Lapset voivat paikan päällä hyppiä trampoliinilla, pelata minigolfia ja kokeilla kiipeilyseinällä kiipeilyä.

Lämmelklubben-kerhossa lapset voivat tutustua uusiin ystäviin ja ystävystyä Björklidenin oman tunturisopulin, Fjällen kanssa. Kerhossa lähdetään seikkailupolulle, väijytään eläimiä, kuunnellaan linnunlaulua ja tutkitaan kukkia. Erämaaleirillä leivotaan tikkuleipää avotulella, luetaan satuja ja vietetään leppoista aikaa yhdessä. Lämmelklubben-kerho on avoin kaikille 5–12-vuotiaille lapsille.

Majoitu tunturin huippujen keskellä

Björklidenin palvelut sijaitsevat kauniilla paikalla, hieman tunturista ylöspäin. Majoitusvaihtoehtoihin lukeutuvat klassinen neljän tähden hotelli Hotell Fjället, oma mökki Stugbyn Kåppas -lomakylässä ja perinteikäs retkeilymaja STF Björkliden Gammelgården. Isommalle perheelle, kaveriporukalle tai yritykselle oiva valinta ovat Solhyllanin upeat hirsimökit, ja jos haluat kokea todella ainutlaatuisen elämyksen, suosittelemme majoittumaan yöksi Låktatjåkko Fjällstationiin.

Ruotsin korkeimmalla oleva tunturiasema – 1228 metriä merenpinnan yläpuolella

Låktatjåkko Fjällstation eli Låkta on ollut suosittu kohde vaeltajien ja hiihtäjien keskuudessa vuodesta 1939 lähtien. Låkta on Björklidenin ehdoton helmi ja välttämätön käyntikohde täällä vierailtaessa. Tunturiasema sijaitsee näyttävällä paikalla kahden tunturinhuipun välisessä solassa, 9 km:n päässä Björklidenistä. Sieltä on panoraamanäköala Lapin upeaan tunturimaisemaan. Jos haluat unohtumattoman kokemuksen, suosittelemme täällä yöpymistä. Fjällstationissa on 10 huonetta 18 majoittujalle sekä ravintola, baari, olohuone, sauna ja wc/suihku. Luvassa on ikimuistoista oleskelua, hyvää ruokaa ja juomaa, ensiluokkaista palvelua ja rentouttavat puitteet.

Jos et voi jäädä yöksi, Låkta on myös erinomainen kohde päiväretkiä varten ja samalla Ruotsin korkeimmalla sijaitseva täyden palvelun ravintola ja baari. Täällä voit nauttia kolmen ruokalajin illallisen, kevyen lounaan tai maailmankuulun Låkta-vohvelin. Ruoat ovat pääasiassa paikallisia erikoisuuksia, ja ne valmistetaan parhaista raaka-aineista. Suosittelemme, että nautit aterian päätteeksi kahvin päämökin takan äärellä ja ihailet ainutlaatuista ympäristöä, samalla kun lataat akkujasi seuraavaa päivää varten.

Jokien ja tuntureiden herkkuja

Björklidenissä vaalitaan Norlannin ruokia, mutta paikallisten aterioiden ohella tarjotaan myös moderneja kansainvälisiä ruokia. Ravintola Lapportenissa tarjoillaan iltaisin à la carte -menu, joka sisältää niin paikallisia kuin kansainvälisiäkin vaihtoehtoja, sekä päivän illallinen. Ravintolan suurten panoraamaikkunoiden läpi voit seurata valon ja luonnon spektaakkelia, samalla kun nautit hyvästä ruoasta ja juomasta. Lanthandeln sijaitsee kauniissa vanhassa asemarakennuksessa rautatien vieressä. Siellä on myös saatavilla aitoja lappilaisia elintarvikkeita sekä matkamuistoja.

Björklideniin pääset monella tavalla – lentäen, junalla, bussilla tai autolla.

Tukholmasta pääsee lentäen noin 90 minuutissa Kiirunaan, josta Björklideniin voi jatkaa bussilla, junalla tai autolla. Kuljetus Kiirunasta kestää vajaat 90 minuuttia. Toisin sanoen pääset tänne Tukholmasta noin neljässä tunnissa. Jos sinulla on enemmän aikaa ja haluat kokea kauniin ajoreitin kohti pohjoista, niin juna, bussi ja auto tarjoavat miellyttävän vaihtoehdon.

Kesätapahtumia Björklidenissä 2015

Sweden Sky Race 24, 8. elokuuta

Pohjois-Euroopan ehkä kaunein, mutta samalla brutaalein maastojuoksutapahtuma. Voit valita omasi kahdesta vaihtoehtoisesta reitistä, joista pidemmässä juokset 100 km parhaillaan peräti 6 000 metrin korkeudessa. Lyhyempi reitti on 50 km pituinen ja käy 3 000 metrin korkeudessa.

BAMM, 14.-15. elokuuta

BAMM eli Björkliden Arctic Mountain Marathon on tunturisuunnistuskilpailu, jolle osallistutaan kahden hengen joukkueissa. Kilpailussa yövytään upeissa tunturimaisemissa. Reittien pituudet ovat 30 km, 50 km  ja 70 km ja matka taitetaan kahdessa päivässä. 

 

Lue myös suomalaisen Merjan elämästä Pohjois-Ruotsin Abiskossa Huippujuttuja-blogissa.

A part of the official gateway to Sweden