[text]

Luonto Tukholmassa

Tukholma on maailmankuulu häikäisevästä kauneudestaan. Kaupunki on rakennettu neljälletoista saarelle, ja täältä löytyy niin puistoja, metsää kuin järvenrantaa.

  • View over Stockholm

View over Stockholm

Tukholman puistot

Tukholmaa kutsutaan vihreäksi kaupungiksi – onhan siellä yhteensä 26 puistoa! Suosittuja ovat Hagaparken (metsää, järviä ja lampia), Rålambshovsparken (nurmikkoa ja järvenrantaa), Vita Bergen (mäkinen piknikpuisto) ja valtavan suuri (yli 24 neliökilometrin kokoinen) kansallinen kaupunkipuisto Kungliga Nationalstadsparken, ensimmäinen laatuaan koko maailmassa. Tämä suuri puisto tunnetaan myös nimellä Ecopark, ja täällä voit bongata niin harmaahaikaran, metsäkauriita kuin kettuja keskellä kaupunkia.

Kungliga Nationalstadsparken muodostuu kolmesta kuninkaallisesta puistoalueesta: Djurgården, Haga ja Ulriksdal  – joita yhdistää lahti nimeltä Brunnsviken. Myös läheiset saaret Skeppsholmen, Kastellholmen, Beckholmen ja Fjäderholmarna ovat osa Ecoparkia.

Järviä, kanavia ja pääsy saaristoon

Ota mukaan uima-asut ja kalastustarvikkeet. Onhan Tukholma Mälaren-järven ja idässä suuren saariston ympäröimä. Vesi on niin puhdasta, että voit huoletta pulahtaa uimaan ja kalastaa lohta ja makeanveden kaloja. 

Melonta kanavilla soveltuu muillekin kuin hurjapäille. Långholmskanalenilla matkanteko on niin rauhallista, että voit ottaa retkelle mukaan koko perheen. Urheilulliset suuntaavat  melontaretkensä mielellään saaristoon ja 32 meripeninkulman pituiselle Långviksskär-reitille. Ältaån-virralla (5,5 meripeninkulmaa) on matkailijan helppo meloa ja nauttia kauniista luonnosta.

Talvisia aktiviteetteja

Tyylikkäät tukholmalaiset osaavat nauttia kaupungin luonnosta myös pitkinä ja kylminä talvina. Luistelu on todella suosittua niin Norrviken-järven kuin kaupungin saaria ympäröivän Mälaren-järven jäällä. Vielä tätäkin vaikuttavampi kokemus on nauttia luistelusta saaristossa, mutta osallistu silloin opastetulle retkelle.

Murtomaahiihto on myös hyvin suosittua, kun tukholmalaiset viettävät talvisia viikonloppujaan kaupungissa. Hiihtää voi niin puistoissa ja metsissä kuin jäätyneillä vesillä (tsekkaa reitit, luistelu- ja saunomismahdollisuudet  Hellasgårdenissa). Tukholmassa voi myös lasketella: Hammarbybackenissa on talvisin avoinna seitsemän pientä rinnettä.

Patikointia kaupunkilomalla: Ihan Tukholman ulkopuolella voit lähteä suositulle, kaikkiaan tuhannen kilometrin mittaiselle Sörmlandsledenille (mäntymetsiä, soita, kallioita, tasankoja ja jokia). Tai valitse reitti

Upplandsleden (450 km), joka tarjoaa Mälarenin rantamaisemia. Tyrestan kansallispuistossa on puolestaan valittavissa kahdeksan eri reittiä, joista yhdelle pääsee myös lastenvaunujen kanssa!

Mainos:

A part of the official gateway to Sweden