[text]

Vanhakaupunki

Vanhakaupunki (Gamla Stan) on Tukholman alkuperäinen keskusta ja koostuu Stadsholmenin saaren ohella pienemmistä saarista Riddarholmen, Helgeandsholmen ja Strömsborg. Vanhakaupunki on peräisin 1200-luvulta, ja useimmat rakennukset ovat 1600-1700-luvuilta. Sen upea labyrintti mukulakivikatuja ja kujia, haalistuneet sinapin- ja ruosteensävyiset talot ja torit ilmentävät pohjoisgermaanista arkkitehtuuria.

  • Gamla Stan (Old Town), Stockholm
  • Christmas time in Gamla Stan (Old Town), Stockholm
  • Gamla Stan/Old Town in Stockholm
  • Stockholm's Royal Palace

Gamla Stan (Old Town), Stockholm

Päänähtävyydet

Alueen tärkein tori Stortorget sijaitsee alueen keskellä, lähellä saaren päänähtävyyksiä, barokkityylistä Kuninkaanlinnaa (Kungliga Slottet) ja nurkan takana sijaitsevaa tuomiokirkko Storkyrkania, jossa kruununprinsessa Victoria ja Daniel Westling vihittiin kesäkuussa 2010.

Nykypäivä

Alueella asuu nykyään noin kolmetuhatta henkeä. Vanhakaupunki on täynnä kahviloita, ravintoloita, matkamuistomyymälöitä, studioita, gallerioita ja museoita kuten Nobel-museo, Postimuseo, ja Kuninkaallinen rahakabinetti talousmuseossa (Sveriges Ekonomiska Museum).

On mahdotonta uskoa, että Vanhakaupunki oli maineeltaan huono alue 1800-luvun puolivälistä 1900-luvulle, kun se nyt on erittäin suosittu alue!

Muista vahdinvaihto, joka tapahtuu linnan edustalla. Kesällä on hauska seurata juhlavaa tapahtumaa, kun voi katsella sotilaiden ohella hevosia ja kuunnella mahtipontista musiikkia. Eritoten 30. huhtikuuta on hyvä päivä saapua paikalle, sillä silloin kuningas Kaarle XVI Kustaa täyttää vuosia.

Jos haluat syödä perinteistä ruotsalaista ruokaa, suuntaa ravintolaan Den Gyldene Freden. Tämä on Guinnesin ennätysten kirjassa mainittu Tukholman vanhin yhä toimiva ravintola, jonka sisustusta ei ole muutettu vuosien saatossa.

Milloin?

Vanhakaupunki kutsuu matkailijoita ympäri vuoden. Tarkista museoiden ja ravintoloiden aukioloajat niiden kotisivuilta.

Mainos:

A part of the official gateway to Sweden