[text]

Jäähotelli – jäätynyt unelma

Jukkasjärvellä, pikkuruisessa napapiirin pohjoispuolella sijaitsevassa kaupungissa, on talvisin auki maailmankuulu jäähotelli ICEHOTEL. Hulluksikin haukuttu hanke sai alkunsa taideprojektista 25 vuotta sitten.

  • Icehotel in Jukkasjärvi, Swedish Lapland
  • Art by Natsuki Saito & Shingo Saito
  • Art by Nina Hedman & Magnus Hedman
  • Art by Christine Close & Natalie Close

Icehotel in Jukkasjärvi, Swedish Lapland

Hotellin tarina alkoi vuonna 1989, kun Jukkasjärvellä (200 km napapiirin pohjoispuolella) pidettiin jää- ja lumitaidekurssi, jonka ajaksi rakennettiin myös suuri lumimaja. Huomattiin, että majoitustilat eivät riittäneet kaikille. Mikä neuvoksi? Ei hätää. Yöpymispaikkaa vaille jääneet majoitettiin tietysti lumimajaan. Heille annettiin makuupussit, paljon hyviä neuvoja ja kerrottiin mm. jääoloihin soveltuvista vessarutiineista. Aamulla lämmitettiin sauna, missä yöpyjät saivat sulatella pakkasenpuremiaan. Näin syntyi ICEHOTEL.

Nykyisin Jukkasjärvellä nostetaan joka talvi Tornionjoesta valtavan suuria jäälohkareita, joihin taiteilijat ja rakentajat käyvät käsiksi. Aherrus kestää kuukausia, mutta lopputulos on palkitseva, kun ICEHOTEL ja ICEBAR ovat valmiit. Sääli vain, että koko komeus sulaa joka kevät! Mutta se on ICEHOTELLIN ihanuus – seuraavana vuonna saadaan taas uusi hotelli ja uusi taideinstallaatio. 

Entäs jos saavut tänne keskellä kesää? Ei huolta. Jukkasjärven taidekeskuksessa on avoinna ICEBAR, jossa pääset hyiseen tunnelmaan, jos haluat nauttia välillä muustakin kuin keskiyön auringosta.


Tässäpä vinkkejä: Mene täällä naimisiin. Lähde opastetuille Revontuli-kiertoajeluille. Kokeile jääveistoa, pilkkimistä, husky-kelkkailua, hirvien bongausta tai osallistu moottorikelkkasafariin. Tai käy tutustumassa läheiseen rakettikeskukseen Esrange spacecenteriin Kiirunassa.

Muista varata oleskelusi ICEHOTELLISSA jopa vuosi etukäteen. Majoitustilat ovat nimittäin erittäin varattuja. Lähellä sijaitsee myös Jukkasjärven STF:n hostelli.

ICEBAR -fanit voivat myös käydä vastaavanlaisissa jääbaareissa myös Tukholmassa ja Lontoossa.

Mainos:

A part of the official gateway to Sweden