[text]

Museoita Göteborgissa

Göteborg on pieni suurkaupunki, jossa tunnelmaa luovat laajat puistikot, tiet ja torit. Kaupungin museot sijaitsevat kävelymatkan päässä toisistaan, ja useimmissa on erinomainen ravintola tai kahvila sekä mielenkiintoinen museomyymälä.

  • View over Gothenburg and Museum of World Culture

View over Gothenburg and Museum of World Culture

Pientä ja suurta

Aloitetaan pienimmästä. Vintagen, sisustuksen ja muotoilun ystävien kannattaa vierailla museossa nimeltä Kortedala Museum. Täällä voit nähdä entisöidyssä kaksiossa, millaisessa ympäristössä göteborgilainen nuoripari eli vuosina 1955–1966. Museon opas on itse asunut tällä alueella noina vuosina. Avartavaa aikamatkailua, vai mitä?

Ilmailusta kiinnostuneiden kannattaa vierailla museossa nimeltä Aeromuseum. Kylmän sodan aikana tämä oli salainen sotilaskohde.

Suuressa maanalaisessa lentokonesuojassa kallion uumenissa opit ilmailun historiaa ja voit kokeilla istua pilotin paikalla taistelulentokoneessa ja helikopterisimulaattorissa.

Taide, valokuvaus ja muotoilu

Oletko kiinnostunut  taiteesta, valokuvauksesta ja designista? Käy ensin Götaplatsenilla kolmen Guide Michelin -tähden arvoisessa taidemuseossa Göteborgs Konstmuseum. Täällä näet maailman hienoimman kokoelman kansallisromanttisia 1800-luvun taideteoksia Skandinaviasta – aina Edvard Munchin taiteesta Carl Larssonin ja Anders Zornin maalauksiin. Täällä on nähtävänä taidetta kaikkiaan viideltä eri vuosisadalta, mm. Picasson, Rembrandtin ja Rubensin teoksia. Museo jakaa kauniin uusklassisen rakennuksen Hasselblad Centerin kanssa, jossa voit nähdä ruotsalaisten ja kansainvälisten valokuvaajien töitä ja viisi eri näyttelyä vuosittain.

Nurkan takana on museo Röhsska, jota kutsutaan joskus myös Ruotsin muodin, muotoilun ja soveltavan taiteen museoksi. Täältä löydät ruotsalaista ja eurooppalaista taidekäsityötä, materiaaleja Kiinasta ja Japanista ja runsaasti nykyaikaista kaupallista ja teollista muotoilua Ruotsista, Pohjoismaista ja eri puolilta Eurooppaa.

Göteborgin ja maailman kulttuurien historiaa

Haluatko tietää, miten ihmiset elivät Göteborgin seudulla 12 000 vuotta sitten? Tai miksi ja miten hollantilaiset kehittivät kaupunkia? Käy siinä tapauksessa kaupunginmuseossa Göteborgs Stadsmuseum – täältä saat kattavat vastaukset näihin ja moneen muuhun Göteborgin historiaan ja kulttuuriin liittyviin kysymyksiin. Museossa on esillä myös Ruotsin ainoa viikinkiajalta säilynyt laiva.

Göteborgin uudemmista museoista on mainittava Universeum ja Maailmankulttuurien museo.

Universeum on tiedekeskus, jossa tieteet, teknologia ja seikkailu yhdistyvät jännittävässä rakennuksessa, jonka on suunnitellut Göteborgin oma kansainvälinen arkkitehtitähti Gert Wingård. Seitsemän kerroksen Universeumissa on seitsemän erilaista ympäristöä aina sademetsäalueesta valtamerivyöhykkeeseen – ja paljon muuta nähtävää! Täällä viihtyvät niin lapset kuin lapsenmieliset!

Maailmankulttuurien museo sijaitsee toisessa upeassa ja paljon julkisuutta saaneessa rakennuksessa, jonka ovat suunnitelleet lontoolaiset arkkitehdit Cécile Brisac ja Edgar Gonzalez. Museossa on kunnianhimoinen ja monipuolinen tarjonta, joka koostuu jännittävistä näyttelyistä eri puolilta maailmaa. Elämyksiä on kaikille aisteille!

Helpota matkantekoa ja osta kaupunkikortti Göteborg City Card. Sillä matkustat ilmaiseksi paikallisliikenteessä, pääset ilmaiseksi nähtävyyksiin ja museoihin – ja myös opastetuille kierroksille ja kiertoajeluille. Saat myös alennuksia kaupoissa ja ilmaisen pysäköintiluvan kaupungissa.

Milloin?

Vuoden ympäri.

Mainos:

A part of the official gateway to Sweden