[text]

Alfred Nobelin museot

Opi lisää Alfred Nobelista hänen nimeään kantavissa museoissa Tukholmassa ja Karlskogassa.

  • Alfred Nobel
  • The Nobel Museum in the Old Town in Stockholm
  • Nobel Banquet

Alfred Nobel

Rauhaa rakastava keksi dynamiitin

Alfred Nobel (1833 - 1896) oli keksijä, joka syntyi Ruotsissa. Hän oli kansainvälinen teollisuusmies, runoilija ja hyväntekijä, joka tuli kuuluisaksi dynamiitin keksimisestä. Hän perusti Nobel-palkinnot, joita on jaettu hänen kuolemansa jälkeen hänen testamentissaan säätämällä tavalla.

Nobel-palkinnot

Vuodesta 1901 alkaen Nobel-palkintoja on jaettu vuosittain 10. joulukuuta, Nobelin kuolinpäivänä. Palkintoja jaetaan saavutuksista fysiikan, kemian, lääketieteen ja kirjallisuuden aloilla. Lisäksi jaetaan kirjallisuuden Nobel-palkinto ja vuodesta 1968 lähtien myös taloustieteen Nobel-palkinto, joista jälkimmäistä sponsoroi Sveriges Riksbank.

Vaivan arvoista

Palkitut saavat mitalin, Nobel Laureate -diplomin, rahaa noin miljoona dollaria ja onnittelut Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaalta. Juhlallisuuksiin kuuluu myös 1300 vieraan Nobel-juhla, “julkkisateria”, joka televisioidaan Blå Hallenista, Tukholman Kaupungintalosta. Rauhan Nobel-palkinto on kuitenkin poikkeus, sillä se jaetaan Oslossa, jossa Norjan kuningas Harald V isännöi juhlallisuuksia.

Alfred Nobel-museot

Nobel-museoissa saat tietää lisää Alfred Nobelin elämästä, keksinnöistä, palkinnoista ja palkituista sekä heidän saavutuksistaan. Pysyvät näyttelyt löytyvät Tukholman Nobel-museosta (Nobelmuseet) Vanhankaupungin Stortorgetilta, kivenheiton päässä Kuninkaanlinnasta (Kungliga Slottet). Museo sopii koko perheelle, sillä kaksi huonetta on omistettu lapsille ja täällä voi myös tehdä visailukävelyn.

Karlskogan Nobel-museo Länsi-Ruotsissa sijaitsee Alfred Nobelin kesähuvilassa Björkborn-kartanossa, missä hän vietti elämänsä viimeisiä kesiä. Museossa on useita pysyviä näyttelyitä, joissa voit tutustua hänen työhönsä ja elämäänsä. Täällä on myös hänen entistetty laboratorionsa, kuolinnaamionsa, mitalinsa ja hänen muuta omaisuuttaan.

Kiertävä Nobel-näyttely

Nobel-museo keksi levittää Nobelin tarinaa eri maita kiertävän näyttelyn avulla. Uusimman näyttelyn nimi on Alfred Nobel – Networks of Innovation. Se aloitti matkansa Dubaista huhtikuussa 2008 ja siirtyi sieltä sitten Tokioon.

Vinkkejä?

Grand Hôtel: Jos haluat nähdä vilauksen Nobel-palkituista juhlien aikoihin, ota suunnaksi Tukholman Grand Hôtel, missä he majoittuvat.

Nobel-museo: Ilmaisia kolmen vartin pituisia opastettuja kierroksia järjestetään englanniksi päivittäin klo 10.15, 11.15, 15 ja 16.

Bistro Nobel: Nauti kahvit (ruotsiksi fika) ja käännä kahvitauon päätteeksi tuolisi ylösalaisin, niin näet museossa käyneiden Nobel-palkittujen nimmareita tuolinpohjassa.

Tiesitkö?
Alfred Nobel perusti yrityksiä ja laboratorioita yli 20 maassa eri puolilla maailmaa.

Mainos:

A part of the official gateway to Sweden